Hvordan ville Mika Kojonkoski behandlet din depresjon?

Det var 2002. Arne Scheie vred seg stadig i smerte over at det norske hopplandslaget lå i grus. Prestasjonene var på rock bottom. Gamle helter som Lasse Ottesen og Espen Bredesen hadde for lengst lagt opp. Vårt største talent, Tommy Ingebrigsten, hoppet som om han kom rett fra releaseparty med nye plata til pappa Dag. (Red.anm: Okei… her har jeg gjort minimalt med research, men dere skjønner tegninga…) Det så mørkt ut med andre ord.

Mika – den karismatiske leder

Så kom Mika Kojonkoski, denne store mastodonten av en mann med kallenavnet Keiko, flyvende inn i hoppsporten. Han snakket med store vyer og metaforer om hvordan han skulle røske tak i daukjøttet, vekke emosjoner og skape en ny storhet. En endringens og redningens mann med andre ord, en endringsleder, transformasjonsleder, en karismatisk leder, et mytisk og episk landemerke i den norske lederfaunaen. Selveste Gud.

Leseren ført bak lyset, u.t. beklager seg

Hva? Du stopper meg? Har jeg tatt feil sier du? Forveksler jeg med noen? … Ja selvfølgelig har jeg det, det er jo selvfølgelig Tom Nordlie jeg her beskriver.

Men det er en tvist med historieoppbygningen min, som du kanskje enda ikke har skjønt? Jeg mente faktisk å forveksle Mika og Tom med vilje. Ja, det er faktisk sant. Jeg ser på dette som et lurt triks når man vil ha frem og poengtere dikotome motsetninger. (Red.anm: etter et googlesøk ser jeg også at Tom Nordlie har mye av samme tankegangen, men det passer ikke i denne teksten, så vi får la det bli den fiktive «Tom Nordlie» istedet).

Transformasjonslederen Mika Kojonkoski?

For var Mika Kojonkoski egentlig en endringsleder, en som dro igang hoppgruppen og skapte liv og entusiasme? Det var iallefall ikke mitt inntrykk, godt mulig han var det, men det ødelegger for hele poenget mitt, så la oss si at han var en snusfornuftig type fra Finland.

En snusfornuftig type som forholdt seg til fakta og ikke de store vyene. Som ikke bergtok flokken av utøvere med de store talene, som ikke trollbandt media med de store anekdotene. Nei, men som heller oppnådde resultater ved å snakke om «å finne tilbake til basic’en», ved å terpe på at hver enkelt utøver måtte finne tilbake til det de faktisk kunne, og ikke å bruke oppmerksomhetsfokuset sitt på faktorer som lå utenfor det man kunne gjøre.

På et nærmest provoserende snusfornuftig og rasjonelt vis oppnådde Mikas hoppere raske resultater gjennom å gå tilbake til utgangspunktet og rette fokuset på det de kunne best. Det var så banalt enkelt. Hvor var vyene?

Hvordan ville Mika Kojonkoski behandlet din depresjon?

Ikke vet jeg.. men det er godt mulig han ville ha gjort det litt på samme måte som han gjorde med hopplandslaget. Og oppsiktsvekkende nok, så hadde det sikkert funket bra, iallefall som en første del av behandling. Er man fanget av depressive tanker er det viktig å ta vare på «basic». Godt matinntak, søvn, forsøke å få til fysisk aktivitet, gjenopprette sosial kontakt – alle er viktige faktorer i depresjonsbehandling. Et større fokus på å forholde seg til og takle tilværelsen her og nå, og samtidig se til at tankene ikke drar en med på lengre reiser, til fortid og fremtid, er også en viktig faktor. Alt dette hadde Mika kokkelert på null komma niks, og verst av alt, det hadde mest sannsynlig fungert. Det fungerte iallefall på hopplandslaget. En fremgangsmåte helt fri for de store vyene.

Når man så mestrer «basic’en» og forhåpentlig har symptomlette av dette, så kan man begynne å arbeide med andre faktorer. Hvilke faktorer var det som førte til depresjonen i utgangspunktet? Hvilke faktorer var med å opprettholde depresjonen? Kan man gjøre noe med disse i dag? Starten av en depresjonsbehandling er ofte å søke etter enkle løsninger på kompliserte spørsmål, de store vyene legger man på vent. Mika hadde nok klart første steg med bravur.

PS: Har du vært deprimert over en lengre periode, så vil det være fornuftig å snakke med fastlegen. Det finnes klare indikasjoner på at samtalebehandling fungerer. Enten alene, eller sammen med medikamentell behandling (for mer alvorlige depresjoner). Har du milde symptomer kan kanskje også dette hjelpe: moodGYM

Forsidebilde: akasped@flickr.com