Psykologitrivia: Trikotillomani

Å plukke av seg håret

En relativt sjelden lidelse, med et navn man kan brekke tunga av. Trikotillomani er en lidelse kjennetegnet ved merkbart hårtap som følge av gjentatt manglende kontroll av impulsen til å nappe ut hår. I ICD-10 kategorisert som en vane- og impulslidelse i samme sekk som spillegalskap, pyromani og kleptomani. Nappingen er vanligvis forbundet med økt spenning før, og lettelse eller tilfredsstillelse etter handlingen.

Siden lidelsen ofte er forbundet med mye skam, er det mange som går udiagnostisert, og det vites generelt lite om problematikken. Vanligvis har individet fokusert hårnappingen til noen områder av kroppen, med hodet som det vanligste fokusområdet. Øyenbryn, øyevipper, armer, ben og kjønnshår forekommer også. Vanligst er debutalder 9 til 13 år, og det ser ut til at kvinner rammes oftere enn menn.

Problematikken ser ut til å forverres ved stress, på linje med eksempelvis neglebiting. Komorbide tilstander inkluderer angst, depresjon, tvangslidelser og post-traumatisk stresslidelse (PTSD). På grunn av aktiviteten ofte er skamfylt og at den kan medføre problemer i form av omfattende hårtap, kan noen utvikle depressive plager som følge av trikotillomanien.

Behandling

Det kan se ut til at en ny behandlingsform på markedet viser lovende resultater. Habit reversal training innebærer å lære seg opp til å gjenkjenne impulsen til å dra ut hår, for så å omdirigere impulsen til noe annet. Utprøving av metoden pågår. Ellers er behandling av eventuell underliggende lidelse, som f. eks. PTSD å anbefale, men også atferdsterapi (spesielt hos barn) og medikamentell behandling kan ha effekt.

Bilder: Wikipedia / red twolips

Nyttige sider:

Trik Norden

Wikipedia

TLC