Psykologimyter: Sukkerhøye barn

«Ohmygod! Nå er det nok sukker på deg, gutten min! Du blir jo helt spinnvill!!»

Enten har du uttalt en lignende setning selv, eller du har hørt noen andre si noe lignende. En håndfull 4-åringer som har dyttet i seg sjokoladekake og en skål med seigmen skylt ned med cola er et scenario som får det til å gå frysninger nedover ryggen på enhver som planlegger bursdagsselskap for lille mini. Ubehagelige bilder fra Requiem for a Dream melder seg, sammen med behovet for å utstyre husdyr med styrthjelm. Men er det nødvendigvis slik at sukker faktisk påvirker atferd?

Sukker og barns atferd

På tross av den gjennomsnittlige forelders oppfatning, har faktisk ikke sukker evnen til å gjøre barn hyperaktive. Hvis barnet ditt henger i taklampa på julaften, må du trolig lete etter noe annet å skylde på. Faktisk har hele 12 dobbelblind, placebo-kontrollerte studier blitt gjennomført uten at det er funnet hold for hypotesen. Det ble ikke avdekket at sjokolade eller godteri har noen negativ effekt på barns atferd.

Det er også interessant å merke seg at denne påståtte effekten heller ikke blir funnet igjen hos barn som er antatt sensitive for sukker eller barn med ADHD.

Så hvorfor overlever myten?

Det er til og med gjort studier på hvordan foreldre reagerer på sukker-myten. Når foreldre tror at barnet får en sukkerholdig drikk (som egentlig er sukkerfri), kategoriserer de barnets atferd som mer hyperaktiv etterpå. Forskjellen eksisterer derfor i foreldrenes eget hode.

Egentlig er det kanskje ikke så rart. Hadde det ikke vært greiere å kunne skylde på sukkeret? Vi liker enkle forklaringer, selv om de ikke alltid holder vann (jfr. rasjonalitets-serien her på bloggen).

Bilde: asobitsuchiya

Flere referanser (tilgjengelig via Helsebiblioteket):

JAMA

Lancet