Eddie Izzard: Psykologens foretrukne komiker

I kveld står komikeren Eddie Izzard på scenen i Oslo Spektrum. Du har kanskje ikke hørt om ham, men i manges øyne er han verdens morsomte mann. Og han er det på en måte som er mangelvare. Koster du på deg en billett (det er fortsatt ledige plasser) vil du bli skuffet hvis du ønsker å se og høre personangrep, krenkende parodier, banning og iscenesatte sexorgier. I stedet vil du få hverdagsituasjoner trukket ut i det latterlig absurde. Du vil få historiske begivenheter snudd på hodet. Kjente og kjære dyr får sentrale roller og popkulturelle monument (som feks Star Wars) får nytt innhold.  Og du vil selvfølgelig få en god dose med vitsing med norsk historie, kultur og politikk. Alt dette sydd sammen med stadige sprang mellom de ulike temaene. John Cleese har selv omtalt Izzard som den siste Monty Python og booket Izzard som vikar i It’s… The Lost Monty Python Story.

Alle (generelt) og psykologer (spesielt) burde ta turen til Spektrum i kveld. Verdens morsomste menneske er det på tross av (eller kanskje på grunn av) fraværet av latterliggjøringen av andre. Ta turen i kveld. Du kommer til å le og du vil bli klokere. Monty Python møter Fakta på lørdag.

Og, hvis du er heldig, får du kanskje også noen psykologihistoriske leksjoner:

forsidefoto: GermanCityGirl