Psykologitrivia: Trypanofobi

I serien psykologimyter har vi tidligere skrevet om myten at skrekk kan forårsake besvimelse. I den forbindelse ble det nevnt at en av de få fobiene eller redslene som faktisk kan forårsake besvimelse er sprøyteskrekk.

Sprøyteskrekk, eller trypanofobi på fagspråket, er en irrasjonell frykt for medisinske inngrep som involverer sprøyter. Dette kan være såpass plagsomt at personen som lider av det unngår viktige vaksinasjoner, blodprøver, eller generelt legebesøk.

Lidelsen kan inndeles i ulike undertyper, men de fleste trypanofobikere sliter med vasovagale reaksjoner i en situasjon som involverer sprøyter. Hos disse kan synet av, tanken på, eller følelsen av et sprøytestikk medføre en vasovagal synkope (besvimelse) forårsaket av blodtrykksfall.

Hamilton foreslår at dette kan sees i lys av evolusjon, og at frykt for objekter som penetrerer huden (som kniver, spisser osv) fremmer overlevelse. Det er interessant at sprøyteskrekk og blodfobi er en av de få angstlidelsene som faktisk kan medføre besvimelse. Som nevnt i tidligere innlegg om tema, kan det evolusjonistisk sett være lite fordelaktig å besvime hvis du har en løve i hælene. Har du derimot skadet deg så blodet står ut av underarmen, kan det å innta horisontalen snarest mulig være en særdeles god ide.

Foto:AMagill