Kjærlighetsforholdet – veien til å mestre relasjoner?

Veien til å mestre hva? Hva er egentlig en relasjon? Kan relasjonen være et subjekt?

Forelskelse gjør blind. Er det noen som sier. I så fall kan man spørre seg om denne ”blindheten” har en funksjon. Evolusjonsmessig kan den nok ha en funksjon for å sikre reproduksjon. For hva om vi skulle ha øynene åpne for den andres feil og mangler, allerede fra begynnelsen i et forhold? Dette kunne jo ha medført at sjansen for reproduksjon hadde avtatt betraktelig. Men kan dette være hele funksjonen til en forelskelse?
De fleste av oss har vel prøvd det; å være lykkelig tilstede i øyeblikket, tenke positive tanker om fremtiden, lengte etter den andre, kjenne energien boble og lysten til å skape det helt spesielle møtet. Forelskelsen får oss til å vurdere både den andre og oss selv mer positivt, ikke rart den er ettertraktet.
Er forelskede mennesker bedre til å mestre relasjoner? De har ofte god evne til å by på seg selv, de er ofte sjenerøse overfor den andre, de er mer tilgivende og de ser likheter heller enn ulikheter. Forelskede par har ofte et felles prosjekt som er det fantastiske livet de skal dele.

Ingen ting varer evig. Eller? Det er i alle fall vanlig å tenke at en forelskelse ikke varer evig, og hva skjer med relasjonen når forelskelsen blekner? Det felles prosjektet blir mindre synlig. Midt i synsfeltet har det dukket opp individuelle ønsker og behov, det har dukket opp ulikheter og ikke minst konflikter. Her kan det være kort vei fra ”mestere i relasjon” til total kollaps i relasjonskompetanse. Du vet at kollapsen er et faktum når styggordene hagler og du tenker at ”dette er din skyld!”. Men heldigvis er slike kollapser stort sett midlertidige og vi greier å hente tilbake noe av vår relasjonskompetanse og bli venner igjen.

”Conflict is growth trying to happen” (Harville Hendrix).

Konflikter. Før eller siden dukker de opp, og det er ikke godt å vite hvordan vi forholder oss til dem. Det er lett å falle i ulike tankefeller her. Samme takefelle som tidligere fikk oss til å vektlegge informasjon som bekrefter at den andre er perfekt Confirmation Bias, kan nå få oss til å se etter informasjon som bekrefter at den andre har feil. Man er kanskje akkurat like blind i denne fasen av et kjærlighetsforhold, men med motsatt fortegn.
Så hvor er det relasjonskompetanse virkelig utøves? Under forelskelsen så er jo dette vanligvis enkelt. Men når illusjonen om den perfekte andre faller, det er vel da det er tid for å øve seg og vokse.
En intim relasjon som et kjærlighetsforhold er, byr på masse følelser, nærhet, avstand, forståelse, misforståelse, tillit, mistillit, tålmodighet og utålmodighet bare for å nevne noe. Det kryr av paradokser å meske seg i, for den som ønsker å bli bedre kjent med seg selv. Det gjelder å ha en åpen og nysgjerrig holdning til relasjonen. Ikke bare til den andre eller til seg selv, men til det som skjer mellom to mennesker til en hver tid. For det er det som er relasjonen. Man kan kanskje ikke si at relasjonen er et subjekt fullt ut, men den er likevel reell og den behøver oppmerksomhet.

Parkurs/parterapi. Det å sette oppmerksomheten på relasjonen allerede tidlig i forholdet legger grunnlag for å vokse på senere utfordringer. Det finnes et utvalg ulike parkurs som er nyttige for å lære seg og få mest mulig ut av forholdet. Mange kommuner har gratis parkurs for førstegangsforeldre. Parkurs egner seg derimot sjelden for par med store konflikter. Familievernkontorene rundt i det ganske land er derimot eksperter på å møte par i små og store kriser. Dessuten kan psykologer uansett teoretisk ståsted, bidra til å fasilitere en god kommunikasjon mellom to partnere.

Forsidebilde: le vent le cri@flickr.com