Dette er den første artikkelen i en rekke studier som nå vil komme på helse, psykososialt arbeidsmiljø og bruk av helsetjenester blant musikere. Dette er pilotstudien som baserer seg på dybeintervjuer av etablerte musikere. Artikkelen er publisert i Arts & Health. De neste artiklene vil basere seg på en stor spørreundersøkelse blant medlemmer i Musikernes Fellesorganisasjon (les mer her).
De 50 første vil ha fri tilgang til artikkelen her: http://www.tandfonline.com/eprint/4www5PWfzCYnU7dHgUX5/full.
Et oversatt sammendrag:
Bakgrunn:
Forskning indikerer at det er en forhøyet grad av mentale helseplager, jobb-familie konflikter og søvnrelaterte plager hos arbeidere i kreative yrker, sammenlignet med andre yrker. Forskning har også vist at musikere er nødt til å forholde seg til en relativt høy grad av arbeidsrelatert stress. Det er imidlertid lite forskning som har beskrevet de unike kvalitetene i frilansmusikerens psykososiale arbeidsmiljø, og hvilke mulige beskyttende faktorer musikerne selv trekker frem som relevante for å opprettholde god mental helse.
Metode:
Basert på 12 dybdeintervjuer benyttet vi oss av templateanalyse for å undersøke de unike karakteristika ved yrket hos frilansmusikere innenfor pop, rock og relaterte sjangere.
Resultater:
Med utgangspunkt i jobbkrav-ressurs-modellen som et teoretisk rammeverk fant vi at uforutsigbar fremtid, trusler mot jobb/familie-balansen og høy grad av ytre press ble trukket frem som tydelige krav i yrket hos frilansmusikeren. Sosial støtte fra familie, bandmedlemmer, publikum og det profesjonelle nettverket, i tillegg til personlige ressurser som grunnleggende entreprenørkunnskap, verdiforankret fleksibilitet, toleranse for uforutsigbarhet og dedikasjon til musikken ble trukket frem som viktig for å opprettholde virket som frilansmusiker.
Konklusjon:
Frilansmusikerenes beskrivelser av psykososiale arbeidsmiljøvilkår og helse ser ut til å være relatert til tre overordnede beskyttende faktorer som også er trukket frem i resiliensforskningen: personlige egenskaper kombinert med familiære og sosiale ressurser.
Relevante linker:
Norsk Underholdningsmedisinsk Institutt