Rasjonalitet: Tiger Woods, sex, fornuft og følelser

I 2004 fikk verdens beste golfspiller, Tiger Woods, sin Elin Nordegren. Fem år senere nærmer han seg fylte 34 år og en samlet inntjening på 10 milliarder kroner. Han har alt. Også følelser.

For de som har unngått å få det med seg: Tiger har muligens vært utro, og ganske sikkert gjort noe som ikke er bra. På sin hjemmeside skriver Tiger:

«I have let my family down and I regret those transgressions with all of my heart. I have not been true to my values and the behavior my family deserves.»

Han er inne på noe veldig sentralt, men er antakelig ikke helt klar over det. Tiger har ikke vært tro mot verdiene sine, men kan han forvente å være det?

Tiger har alt, også følelser

Tiger har alt, også følelser

Fornuft & følelser

Fornuft (rasjonalitet) og følelser er i mange tilfeller godt frakoblet. Skal man tro Tiger i hans innlegg (og det velger jeg å gjøre), angrer han på det som har skjedd. Kanskje er det et resultat av at han først nå skjønner konsekvensene, men jeg tror han ville ha kommet til samme konklusjon også før han begikk udåden. Hvorfor? Vel, regnskapet går ikke opp.

Til de av dere som ikke har vært utro, som har barn, boliglån og billån: Er dere villige til å bli med på følgende avtale:

Du får 20 x 10 minutter med nytelse

Du må betale med:

  • En stadig (og forholdsvis stor) overhengende fare for langvarig offentlig blamering
  • Periodevis eller konstant dårlig samvittighet
  • Fare for å traumatisere dine barn
  • Fare for å miste nære venner
  • Fare for en «utfordrende» økonomisk situasjon

Få, om noen, ville gått med på en slik avtale. Likevel gjør vi mennesker det regelmessig. Antakelig kjenner du flere som gjør det og som angrer i etterkant… men som likevel gjør det igjen. Holdninger og verdier er en ting, følelser er en annen. Begge styrer atferden vår, men sistnevnte i større grad enn man kanskje liker.

Dan Ariely gjennomførte et kontroversielt studie som belyser dette svært godt. Han ga en gruppe med mannlige MIT-studenter (de beste av de beste) et spørreskjema hvor de skulle besvare spørsmål om sine holdninger til sex. Resultatene var lite oppsiktsvekkende. Forsøkspersonene fremsto som ansvarlige  og prinsippfaste («Jeg ville alltid brukt kondom»).

Påfølgende fikk sorsøkspersonene samme spørreskjema, men denne gangen fikk de også en bærbar PC, godt innpakket i plastfolie. Instruksjonen var: «Ta med PCen og spørreskjemaet på rommet ditt. Se det pornografiske materialet, når du nærmer deg ‘bristepunktet’ holder du igjen og besvarer spørreskjemaet på nytt«.

Resultatet var lite annet enn provoserende. Sosialt bannlyste «aktiviteter» og «innslag», som urinering og forsøk på å dope partneren, gikk fra å være helt uaktuelle til å bli aktuelle for flere av forsøkspersonene.  På 29 av 29 spørsmål var det totalt sett en bevegelse i retning av mindre sosialt akseptert atferd, for å si det forsiktig.

SE ARIELY FORTELLE OM EKSPERIMENTET HER

Du tror kanskje du ville reagert annerledes og at dette handlet om umodne mannlige studenter. Studier har imidlertid fått liknende resultater, uavhengig av kjønn, rase, kultur og type holdning/atferd. Vi sier vi betaler skatt med glede, men har svart vaskehjelp. Vi lover oss selv at barna skal se en halvtime på TV, men de blir sittende det tredoble. Kollegaen får stygge blikk når han går tidlig fra jobb, men vi husker ikke alltid vårt eget fravær.

Du kjenner deg kanskje ikke igjen i alle eksemplene, men du har garantert dine egne.

Det må understrekes at det ikke nødvendigvis er noe galt at det er slik, men man bør i alle fall være klar over. Hvis holdninger ikke alltid fører til endret atferd, hva skal man da med holdningskampanjer? Ariely trekker selv fram kyskhetsbevegelsen i USA. Han mener (uten å være enig med dem) at de bør gå bort fra mottoet «JUST SAY NO» til heller å fokusere på at ungdommen bør oppfordres til å unngå seksuelt ladede situasjoner i det store og hele. Studiet hans viser med tydelighet at når man først er i en situasjon og er opphisset, er det ikke bare bare å si nei.

Man kan (og bør) fordømme Tiger og det han har gjort, men å mene at man selv aldri ville havet i en slik situasjon er risikosport. Mange klarer å håndtere disse følelsene og disposisjonene uten problemer, mens andre er notorisk utro uten nevneverdig anger. Mellom disse ytterpunktene finnes alle nyanser, og her finner du de fleste av oss.

Dette må på ingen måte tas til inntekt for at utroskap kan aksepteres. Mange har forsøkt å institusjonalisere både polygami og fri sex, uten at det har fungert spesielt godt. Ditt «take home message» bør være at man må kjenne sine svakheter for å unngå dem.

Følg Psykologibloggen på Twitter , Facebook og YouTube!

Hovedfoto ved BodogGirl@flickr.com http://www.flickr.com/photos/bodoggirl/ / CC BY 2.0

Foto av Tiger Woods: http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Tiger-1.jpg