Skriv oppmerksomt fraværsmelding

I siste episode av den populærvitenskapelige podcasten Psykologlunsj (iTunes / RSS) har jeg et innslag om oppmerksomt fravær (kunsten å ikke være tilstede i nuet). Et fenomen mange av oss bør kjenne igjen og som jeg tidligere har beskrevet i denne bloggposten.

Gjennom teknologiens inntog har oppmerksomt fravær blitt enklere å bedrive. Vi går glipp av våre barns første skritt til fordel for å trykke liker på en statusoppdatering på facebook, hvor noen har vært på trening eller bakt en kake. Vi besvarer våre samboere med enstavelser, samtidig som vi forsøker å twitre om dagsnytt 18 eller se et youtube-klipp av søte katter som sovner i kurven. Verden rundt blir heismusikk, hvor ens indre liv og opplevelser vies oppmerksomhet fremfor det å benytte tiden til det og de en har rundt seg.

Dog er ikke dette et fenomen som bare er knyttet til ny teknologi. «Rør ikke sagen» sa pappa Åberg til Albert, uten å bevege nesetippen over avisen. Pappa Åberg må sies å være en foregangsmann på fraværsområdet. Ønsker dere å fordype dere mer i pappa Åbergs fraværskunnskaper, så kan jeg anbefale boken hvor pappa Åberg presterer å legge langunderbuksene i fryseren og isen i klesskapet. En klassiker.

Men så er det jo også de av oss som klarer å fylle hodet med hendelser, tanker, bekymringer og fantasier uten å ha noen form for eksterne stimuli. Vi klarer å gjøre verden rundt oss til en grå masse uten å ha teknologiske hjelpemidler. Vi lurer oss til tid til å være oppmerksomt fraværende og vier den til det indre liv, fylt av tanker, tidligere hendelser, fremtidige utfordringer, drømmer og fantasier.

Skriv fraværsmelding

Noen ganger har man nok godt av å holde på for seg selv. Tenke igjennom utfordringer og hendelser som en trenger å tenke igjennom. Dog finnes det jo også et liv utenfor kraniets avrundede vegger. Avgjørelser som skal tas, relasjoner som skal følges opp, barn som trenger ens oppmerksomhet og verdifulle ting vi ønsker å utrette i livene våre. Da kan det være greit å opprettholde en kontakt med omverdenen.

Kanskje vi burde innføre fraværsmeldinger?

«Jonas vil ikke være tilstede for sine barn i dag mellom 17 og 18, da han har en del å tenke på angående doktorgraden, samt noen forefallende statusmeldinger på facebook som venter å bli likt».

«Jonas vil bare svare litt svevende «ja» på alle spørsmål i løpet av den neste timen, da han planlegger å surfe vilkårlig i diverse kjendisnyheter».

Sitter du og leser dette samtidig som noen rundt deg ønsker kontakt?

Stopp opp. Skriv fraværsmelding.

Så kan du veie denne fraværsmeldingen opp mot dine verdier og se om du har gyldig fravær eller ikke. Har du en samboer, så kan du jo også lufte fraværsmeldingen med vedkommende. Det er jo i grunn også vår omverdens anliggende at vi tar oss en mental chartertur. Kanskje gjør fraværsmeldingen at man får et mer bevisst forhold til sine tankereiser? Så har man også mulighet til å sette av tid til å tenke igjennom det som skal tenkes igjennom.

Et slag for fokusert oppmerksomt fravær der altså.

Så enkelt kan det høres ut, men så er det dette med liv og lære.