Snart 20 episoder av Norges eneste psykologipodcast

Om 1 uke kommer Psykologlunsj med sin 20ende episode. Det er da om lag 1 år siden planleggingen av podcasten satte i gang for fullt, selv om ideen nok var mye eldre enn som så. Psykologlunsj er en populærvitenskapelig podcast om psykologi. Programledere er Jan-Ole Hesselberg, Jonas Vaag og Tommy Mangerud. Det kommer ut en episode hver 2. uke, og tema for episodene til nå har blant annet vært: IQ, prioriteringer i helsevesenet, kognitiv dissonans, priming, botox og depresjon, facial feedback, oppmerksomt fravær og fordommer.

Ved å laste ned Psykologiappen for iPhone og android-mobiler kan du høre Psykologlunsj direkte fra appen. Her får du også tilgang til en hel rekke andre podcaster og nyheter innen psykologifaget (appen er selvfølgelig gratis):

Du kan også abonnere på Psykologlunsj direkte ved bruk av en podcastavspiller:

Følg @psykologlunsj på twitter og besøk siden får på Facebook.

Her er en liste over alle episodene vi har hatt til i dag. Det er verdt å merke seg at hver episode også inkluderer shownotes (tips til ekstra lesing), som det går an å finne under menyfanen «psykologlunsj».

Episode 1:

Vår første episode var en reklamesnutt for podcasten.

Episode 2:

I episode 2 ga vi et innblikk i forskning på fordommer og diskuterte om hvorvidt psykologer og mastere i psykolog burde være organisert sammen.

Episode 3:

I episode 3 snakket vi om hvordan botox kunne påvirke våre følelser og barne-tv onkelen (og fysikeren) Andreas Wahl spurte oss om psykologer har flere problemer enn folk flest.

Episode 4:

I episode 4 snakket vi om kunsten å ikke være tilstede i nuet, eller rettere sagt: «oppmerksomt fravær». Vi tok også for oss to spørsmål fra våre lyttere angående priming og IAT-testen (fra episoden om fordommer).

Episode 5:

I episode 5 introduserte vi vår nye stuntreporter: studine Regine, psykologistudent ved NTNU. Vi tok for oss tankers hastighet og avslørte at en nordmann faktisk har løpt 100-meter på under 10 sekunder. Jan-Ole briljerte med sine DJ-egenskaper, samtidig som han la inn aksjer for deltakelse i Lyngbø og Hærlands Big Bang. Samtidig tok vi også for oss et spørsmål om anonym retting og om hvorvidt lærere kan erklære seg upåvirket i karaktervurdering av elever.

Episode 6:

Som et alternativt HMS-tiltak testet vi, i episode 6, vår egen smerteterskel ved hjelp av stoffet Capsaicin. Vi intervjuet også psykolog og forsker Håvard Kallestad (fra St.Olavs Hospital) angående søvnforstyrrelser og behandling for dette. I tillegg hadde DJ Tankesmed en ny jingel på lager.

Episode 7:

I episode 7 tok vi for oss faglig formidling, da spesielt hvordan et forskningsresultat kan bli forvrengt gjennom den populærvitenskapelige mølla. Vi kastet kritikk i hytt og vær og ga råd til både den som skal formidle faget og til journalisten.

Episode 8:

I episoden 8 tok vi for oss prioriteringer i spesialisthelsetjenesten generelt og i psykisk helsevern spesielt. Vi tok også for oss hvorfor prioriteringer må gjøres, hvordan det gjøres og utfordringene som eksisterer i å skulle gjøre gode vurderinger. Jan-Ole avslørte hvorfor Frode Estil ble så god på ski, og Jonas avdekket utrolige fakta om Vestlandslefsa.

Episode 9:

I episode 9 snakket vi om fenomenet «confirmation bias», en felle som vi alle har en tendens å rote oss inn i. I tillegg intervjuet vi Gunnar Morken angående psykoedukative og psykologiske behandlinger for bipolar lidelse.

Episode 10:

I episode 10 tok vi for oss noen nye forskningsresultater, vi gikk igjennom Hawthornestudiene og den såkalte Hawthorneeffekten og ga tommel opp eller ned til Jonas Gahr Støres forslag om å ha en ny type pasientkoordinator i sykehusene.

Episodene 11-15:

I episodene 11-15 hadde vi valgkampspesial, hvor vi tok for oss de ulike partienes planer for psykisk helsevern. Her er finalen fra valgduellen (de øvrige finner du i menyen under psykologlunsj-fanen):

Episode 16:

I episode 16 ga Jan-Ole oss en innføring i IQ og intelligenstester.

Episode 17:

I episode 17 tok Tommy for seg årets psykologibidrag til Ig Nobel, og Jan-Ole ga oss en innføring i kognitiv dissonans.

Episode 18:

I episode 18 var vi litt innom placebo og Gunnar Tjomlids formidling om fenomenet. Vi tok også for oss den nye regjeringsplattformen, mer spesifikt hvilke planer Høyre og Fremskrittspartiet har for psykisk helse. Vi ga tommel opp eller ned til planene.

Episode 19:

Jan-Ole og Tommy hadde vært på ordentlig radio i forkant av episode 19, samtidig som Jonas hadde mistet radiostemmen. Vi snakket om psykologer som slenger ut bolde påstander i media, Leonard Cohens økonomi og Tommy avsluttet ballet med en helt egen tankefeilquiz.